Fastighetsnätverket logotyp

Fastighetsnätverket först ut i Sverige att bilda strateginod

2020-03-05

Energimyndigheten siktar mot en halverad energianvändning till år 2030. Nu vill de kroka arm med Fastighetsnätverket i Örebro län, som blir först i Sverige med ett fördjupat samarbete.

Genom uppdraget sektorsstrategier ska Energimyndigheten, tillsammans med myndigheter och branscher, minska energianvändningen med 50 procent i hela Sverige. Nu har Energimyndigheten bedömt att Fastighetsnätverket i Örebro län svarar väl mot förutsättningarna att forma en så kallad strateginod.

- Fastighetsnätverket i Örebro län är enligt Energimyndigheten en värdefull regional plattform för erfarenhetsutbyte, kunskapsspridning och innovativ samverkan. Nätverkets insatser kommer vara av stor betydelse för att vi tillsammans ska nå visionen om ett hållbart energisystem, säger Dag Lundblad, projektledare på Energimyndigheten.

Örebroregionen har kommit långt inom hållbarhetsområdet. Två exempel är det planerade smarta bostadskvarteret Tamarinden och det moderna vård- och omsorgsboendet Karlslundsgården. Vid Tamarinden kan byggnaderna dela energi med varandra, medan Karlslundsgården har satsat på digital teknik för att hyresgästerna ska må bra.

- Det känns väldigt roligt att Örebroregionen blir föregångare för att medverka till nya smarta åtgärder inom fastighetsbranschen. Genom att arbeta tillsammans på både lokal, regional och nationell nivå skapar vi en bättre framtid för alla i länet, menar Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Niklas Jakobsson är koordinator för Fastighetsnätverket i Örebro län och kommer leda samarbetet med Energimyndigheten.

- Det är tack vare våra engagerade medlemmar som vi har kunnat göra det här möjligt. De sprider hållbara lösningar och inspireras av varandra. Genom fördjupat samarbete med Energimyndigheten kan vi nu i Fastighetsnätverket sprida fler goda exempel. Tillsammans kan vi göra mer, säger han.

Fastighetsnätverket i Örebro län har även blivit nominerade till Örebrogalan 2020 i kategorin ”Årets energipris” som äger rum onsdagen den 11 mars.

Om sektorsstrategierna

Energimyndigheten har ett uppdrag som heter Sektorsstrategier för energieffektivisering. Uppdraget ska leda till en halverad energianvändning i hela Sverige till år 2030. Till sin hjälp kommer branscher, offentliga aktörer och akademin samarbeta för att sätta mål inom varje sektor. Med hjälp av sektorsstrategierna kommer på så vis alla hjälpas åt för att nå energieffektiviseringsmålet tillsammans.

www.energimyndigheten.se/sektorsstrategier

Mer om vårt arbete tillsammans med Energimyndigheten