Fastighetsnätverket logotyp

Webbinarium - Tamarinden: Sveriges första hållbara stadsdel

2020-06-04

”Byggnaden är inte längre slutanvändaren av energi, den kommer vara en integrerad del i energisystemen”, det är Öbos (Örebrobostäder) slutsats när det gäller byggnaders framtid.

Den 4 juni arrangerade Fastighetsnätverket och Energikontoren Sverige ett webbinarium om stadsdelen Tamarinden som ska byggas i Örebro. Det var Jan Johansson från Örebro kommun och Jonas Tannerstad från ÖBO som presenterade projektet Tamarinden.

Tamarinden är en ny stadsdel som ska byggas i Örebro med målet att fastigheterna ska ha mindre klimatavtryck i drift, jämfört med hur fastigheter byggs traditionellt. Det som gör Tamarinden annorlunda är att fastigheterna ska dela energi sinsemellan. Det är idag inga stadsdelar som har en sådan lösning, eftersom nätkoncessionen generellt inte tillåter delning av energi mellan fastigheter. Tamarinden projektet prövar därför dagens regler för att se hur framtidens fastigheter kan byggas mer hållbart med möjligheten till att dela energi.

Varför ska fastigheterna dela energi?

Det finns flera fördelar med att dela el mellan fastigheter. En stor fördel är exempelvis effektbehovet som minimeras för de fastigheter som är ihopkopplade. En fastighet kanske har ett överskott av el som produceras av solceller, då kan elen skickas till grannfastigheten om de har ett behov av el. ÖBO bedömer att energibranschen sannolikt kommer att ta mer betalt för den effekt som en fastighet använder. En annan fördel är att elbilar kan användas som ett energilager i fastigheterna och balansera effektbehovet och dessutom användas som reserv ifall det blir strömavbrott.

Sedan någon vecka sedan står det klart vilka bolag som har blivit utvalda att bygga på Tamarinden området. Det är ÖBO, Tornet, Friendly Building, Magnolia och Serneke som kommer vara byggherrar.