Fastighetsnätverket logotyp

Vi lär oss för att lära andra

  • Carina Lundström från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd står och föreläser

    Carina Lundström från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd står och föreläser

2019-05-15

Det är onsdag den 15 maj och ett gäng av Fastighetsnätverkets medlemmar har tagit sig till Eyra konferenslokal för att delta i Fastighetsnätverkets konferens. Det doftar nybryggt kaffe i lokalen och medlemmarna hälsar glatt på varandra. Carina Lundström från Fastighetshetsbranschens Utbildningsnämnd står beredd att redogöra för alla viktiga projekt som just nu anordnas för att lyfta kompetensen inom fastighetsbranschen och så snart hon börjar prata, så spänner publiken öronen.

Carina Lundström inleder föreläsningen med att prata om resultatet från en omfattande enkätundersökning som utförts av Fastighetshetsbranschens Utbildningsnämnd. Undersökningen har genomförts för att identifiera kompetensbehovet inom fastighetsbranschen och uppdraget är nu att öka attraktionen för fastighetsbranschen.

I höstas skickades det in 30 ansökningar som berörde fastighetsbranschen, till Myndigheten för yrkeshögskolan. 20 stycken blev beviljade. I Örebro län finns flera utbildningar att gå och kompetensbehovet är stort över hela Sverige – utmaningen är att hitta sökande till dessa program.

Nu har Fastighetshetsbranschens Utbildningsnämnd startat flera spännande projekt för att ta ett ordentligt krafttag i frågan. Dels Jobba-i-fastighetsbranschen.se – ett gemensamt initiativ för att få fler att arbeta som exempelvis fastighetstekniker, förvaltare, ingenjörer och byggprojektledare.

Ett annat projekt heter FAVAL och är ett slags valideringsverktyg som ska hjälpa till att kartlägga, kvalitetssäkra och utveckla rätt behörighet inom fastighetsbranschen. Genom att validera sin kompetens kan personer få svart på vitt vilka kunskaper de redan har och vilken kompetensutveckling som kan behövas för att kunna möta branschens krav på en specifik yrkesroll. I samband med det kan fler fastighetsvärdar och fastighetsskötare också kompetensutvecklas i digitalisering inom projektet DigiFast.

Fastighetshetsbranschens Utbildningsnämnd kommer också, under hösten 2019, att åka på Sverigeturné för att inspirera årskurs 9 till en framtid i fastighetsbranschen. Ett projekt som vi hoppas kommer genera i att fler fortsätter intressera sig för de frågor vi vet är så viktiga.

Carinas presentation finns här