Fastighetsnätverket logotyp

Klimatnyheter

2019-02-20

Den senaste tiden har lokala nyhetssajter publicerat många positiva nyheter och energi och klimat. Sedan tidigare används spillvärme från stora industrier i fjärrvärmenäten, men tack vare tekniska framsteg kan man nu även använda överskottsvärme som har lägre temperatur. Det har lett till att priset för att tillverka is i Behrn arena har blivit mycket billigare - genom att överskottet av värmen från kylmaskinerna säljs till fjärrvärmenätet. Mikael Karlsson, teknisk chef på Örebroporten, berättar för SVT Örebro att de sparar otroligt mycket pengar tack vare det. 

Bakgrunden till problemet var att kylaggregaten i ishallen måste blåsa ut överskottsvärmen med fläktar för att inte bli överhettade. Det motsvarade värme som skulle räcka till 200 villors energiförbrukning. Istället för att slösa bort energin, började Örebroporten samarbeta med Eon som driver kommunens fjärrvärmenät, tog de vara på värmen och förser idag 200 villor med den. Totalt har Örebroporten sänkt sin energiförbrukning med 1,5 miljoner kronor om året, berättar Mikael Karlsson för SVT Örebro.

Fler klimatnyheter

En ny smart metod ska fasa ut värmeverkens eldning med olja - senast 2025 ska den vara helt borta, lovar Håkan Björliden som är distributionschef på Eon. Genom att sänka och höja inomhustemperaturen ytterst lite i fastigheter ska verket i förlängningen kunna sluta elda med olja. I SVT Örebros nyhetsklipp kan du se en film som förklarar hur den nya metoden fungerar. 

Fler anläggningar som använder sin överskottsvärme till fjärrvärmenätet är Universitetssjukhuset i Örebro, Lindvalls kafferosteri i Uppsala och Dagabs fryslager. Läs om hur deras smarta lösningar ska värma våra hem och minska sin klimatbelastning i SVT Nyheters artikel.